wtorek, 28 czerwca 2011

Co za małpa, proszę pana!



Warszawskie zoo jest super. Faktury i kolory - rewelacja. Do tej pory moimi faworytkami były małpki kapucynki ale od dziś rządzą pawiany. 

niedziela, 26 czerwca 2011

Białobrzegi


Michał miał wystawę w Białobrzegach.
Mają tam fajne stodoły w lesie i pyszne frytki z okonia w barze Laguna. Jest też Trzecia Fala. Warto się wybrać.

czwartek, 23 czerwca 2011

Książki


Z ogromną przyjemnością zaczęłam czytać nowy magazyn Wyborczej, Książki. To idealna lektura na długi weekend. Biorę rower, koc i idę na praską plażę.

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Make an entrance




Chwilowo za oknem jesień, deszcz leje strugami, więc swetry obowiązkowe, ale prawdę mówiąc najfajniej nosi się je latem - do szortów.
A sweter - wiadomo - z Białegostoku.

niedziela, 19 czerwca 2011

Balkon


Porada życiowa numer 75. Jeżeli macie balkon, to posadźcie na nim rośliny. Z roślinami życie jest lepsze.

sobota, 18 czerwca 2011

Smakuje jak przedszkole i czerwiec


Rzućcie wszystko i natychmiat zróbcie ten deser. Słowo daję, że warto.

wtorek, 14 czerwca 2011

Summertime




Fasole kwitną, egzaminy pozdawane. Sama pojechałam samochodem do myjni i budzę się o siódmej bez budzika. Chyba jestem dorosła. Jest ok.

poniedziałek, 6 czerwca 2011

Bliski Wschód


Na odcinku Wpólnej od Emilii Plater do Al. Jerozolimskich jest takie skupisko sklepów arabskich, jakiego nie spodziewałam się zobaczyć po tej stronie Odry. 

piątek, 3 czerwca 2011

Ogórki kiszone



Nie ma nic prostszego, a jeżeli nie chcecie ich przechować na zimę, albo, tak jak ja, nie wytrzymujecie i zjadacie zanim dobrze sie zakiszą, to najpiękniej wyglądają w wazonach.

To mój najprostszy sposób na ogórki, kiedy nie mam dostępu do ziół z ogródka i chcę, żeby były gotowe jak najszybciej:

Ogórki kiszone


ogórki gruntowe, umyte - małe kiszą się szybciej
przegotowana woda, trochę przestudzona (na oko 40 stopni); można też zalać zimną - wtedy kiszenie potrwa nieco dłużej
1 łyżka soli na litr wody
świeże zioła do ogórków kiszonych (ja dodaję dużo więcej czosnku niż dają w zestawie. Czosnek można ponakrawać, wtedy wydziela więcej aromatu)
Ogórki i zioła włożyć do wazonów, dodać sól i zalać wodą. Przykryć ściereczką. Ważne, żeby wszystkie ogórki były przykryte wodą. W razie potrzeby można je czymś dociążyć.

Można też dodać trochę soku z już ukiszonych ogórków, wtedy jest jeszcze szybciej.
Po 3-4 dniach można już jeść je jako małosolne. Ja zazwyczaj zaczynam sprawdzać czy są gotowe już drugiego dnia, ale nigdy nie są...