sobota, 30 lipca 2011

wtorek, 19 lipca 2011

Sałatka z miętą i chilli



Ta sałatka jest idealna na letnie wieczory. Dobrze łączy świeżość mięty i ostry smak chilli. Najlepiej zapakować ją i zjeść wieczorem w parku. Zamiast kuskusu można też dodać makaronu albo ryżu.
Prawie nigdy nie udaje mi się dobrze obliczyć, ile kaszy, ryżu czy ziemniaków zjemy na obiad, nawet jeżeli wcześniej ważę składniki. Zawsze coś zostaje.To danie dobrze sprawdzi się ze wszystkim, czego wcześniej ugotowaliśmy za dużo.

Sałatka z miętą i chilli


50-100g ugotowanego kuskusu
1/2 umytej i suszonej sałaty lodowej, porwanej na kawałki
1/2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
1 duża garść suszonej żurawiny
1 duża garść orzechów ziemnych

Sos
5-7 łyżek jogurtu naturalnego
2 czubate łyżeczki suszonej mięty
1-2 małe papryczki chilli, posiekane
sól do smaku

Kuskus, sałatę, fasolę i żurawinę wymieszać w salaterce. Dodać wymieszane 10 minut wcześniej składniki sosu. Na talerzach posypać orzeszkami.

Smacznego!

poniedziałek, 18 lipca 2011

Filary ziemi


Warto było przebrnąć przez instrukcję, która zdawała się nie mieć końca. To gra planszowa sezonu.
Zbudowaliśmy katedrę.

niedziela, 17 lipca 2011

Ardilla moruna



Pawiany mają konkurencję. Pręgowiec berberyjski podbił moje serce.

Jandia


7 dni spacerów, książek i słońca. I pierwszy tydzień bez internetu od niepamiętnych czasów.

środa, 6 lipca 2011

Lawenda z miodem i z cytryną


Herbata idealna na deszczową pogodę. Do picia w fotelu z książką.
W wersji odświeżającej, na upał, można dodać trochę mięty.

1 czubata łyżeczka lawendy
1-2 plasterki cytryny
2-3 łyżeczki miodu.

Lawendę wsypać do zaparzacza (jeżeli nie macie - nie ma problemu - można wsypać prosto do kubka) i zalać wrzątkiem. Przykryć, zaparzać 5-10 minut. Dodać cytrynę i miód.
Podobno, aby miód nie tracił swoich właściwości, najlepiej dodawać go, kiedy herbata nieco przestygnie.

sobota, 2 lipca 2011

Tiger in a jar



Pokazała mi Marta, zajrzyjcie na bloga autorów, tiger in a jar.


Wieczór idealny


Zuza, Jerz, dziękuję!