piątek, 28 października 2011

Pieczony łosoś


To najszybsze danie na świecie. Przygotowanie ryby trwa 5 minut, potem wkładamy ją do piekarnika i możemy o niej zapomnieć na kilkanaście minut. Ryba piecze sie zupełnie bez tłuszczu, można ją jeść nawet na diecie, ale kto by przechodził na dietę jesienią.

Pieczony łosoś (lub pstrąg)

filet z łososia (wielkośc w zalezności od upodobań)
gałązki świeżej bazylii lub rozmarynu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
folia aluminiowa

Filet płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na folii tą stroną, gdzie jest skóra. Nacieramy rybę czosnkiem, solą i pieprzem (jeżeli nie ma skóry, nacieramy ją z obydwu stron), na wierzchu rozkładamy świeże zioła (jeżeli takich nie mamy - posypujemy suszonymi - też będzie pycha).
Pieczemy przez 15-20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. I już! Na talerzach skrapiamy rybę sokiem z cytryny.
Smacznego!

Macie swój ulubiony sklep rybny? Ja uwielbiam ten na Rysiej, koło metra Świętokrzyska. Wszystkie ryby swieże, trzymane na lodzie, a właściciele w modnych okularach wyglądają prawie jak z sartorialista.

poniedziałek, 10 października 2011

Zagraj!


W najbliższą niedzielę organizujemy kolejne warsztaty w ramach projektu Bzik za Bzika. Tym razem będziemy grać w gry planszowe! Weźcie ze sobą swoje ulubione gry i zagrajcie z innymi, albo napiszcie na  stronie wydarzenia, w jaką grę chętnie byście zagrali.

Miejsce: Kawiarnia U Artystów, Mazowiecka 11a
Data: 16 października, 15.00

do zobaczenia!!

plakat: Michał Dąbrowski

wtorek, 4 października 2011

Faszerowany kabaczek




Klasycznie, na październikowy wieczór przy grach planszowych.

1 średni kabaczek, obrany, wypestkowany, przekrojony na pół
100 g kaszy, ugotowanej
100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
1 cebula pokrojona w półplastry
Natka pietruszki, posiekana
200 g startej mozzarelli
sól, pieprz, kilka (2-4) ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

Kabaczek od wewnętrznej strony nacieramy solą i czosnkiem, odkładamy na bok. Na oliwie przez kilka minut podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystko razem smażymy jeszcze przez dwie minuty, a następnie cały farsz przekładamy do wnętrza kabaczka, którego w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Po 10 minutach wysuwamy naczynie, posypujemy kabaczek mozzarellą i pieczemy dalej, aż ser się zarumieni.

Na talerzach możemy kabaczka polać sosem ze 100 ml śmietany, ząbka czosnku, soli i pieprzu.
Jeżeli wolimy wersję pomidorową, przed wstawieniem do piekarnika farsz można polać połową puszki krojonych pomidorów, wcześniej przyprawionych solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem.