sobota, 31 grudnia 2011

Pizza


Najlepszy przepis na ciasto do pizzy zna Liska z White plate. Spróbujcie. Ciasto jest idealne, sos też, a na wierzch można wrzucić co kto lubi. Na dzisiejszy wieczór przygotowałam jedno ciasto według jej przepisu i jedno według przepisu z książki o kuchni włoskiej 'Mamma Mia'. Zobaczymy, które lepsze.
Zróbcie od razu więcej porcji - można je zamrozić, albo przez dwa dni trzymać w lodówce. Pizza będzie idealna na trudny poranek w nowym roku.

piątek, 30 grudnia 2011

Dobry rok



Trochę późno, ale pokochałam Tori.

Życie po włosku



Prezenty, które dostałam na świeta jasno sugerują, co będziemy jeść przez następne pół roku. A że wszystkie  książki kucharskie, które dostałam, są przepięknie wydane i każda na swój sposób opowiada jakąś historię, to gotowanie z nich jest prawdziwą przyjemnością.

Na dzisiaj wybrałam risotto z dynią i krewetkami z książki Vegetables from an Italian Garden. Odrobinę zmodyfikowałam oryginalny przepis i w końcowej fazie dodałam łyżkę kwasku cytrynowego, łyżkę posiekanego rozmarynu i wyciśnięty ząbek czosnku.

Wiecie już, co ugotujecie na Sylwestra? Ja chyba zrobię pizzę...