wtorek, 24 stycznia 2012

Pieczone buraki


To jedna z tych potraw, które wymagają minimalnego wysiłku, a smakują przepysznie. Najważniejsze to upiec od razu kilka buraków, bo dwa można zjeść na rozgrzewkę, i nic nie zostaje na sałatkę. Buraki myjemy i albo obieramy, smarujemy oliwą, czosnkiem, ziołami i zawijamy w folię, albo nie obieramy i też zawijamy, po czym wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy od 40 do 80 minut, w zależności od wielkości buraka. Sprawdzamy, czy już są gotowe, wbijając w nie widelec.

Gdybym nie zjadła buraków od razu, to na pewo zrobiłabym z nich sałatkę, którą pokazała mi Ania i może jeszcze tę kanapkę, i może jeszcze takie w glazurze i jeszcze takie. Nastepnym razem kupię przynajmniej półtora kilo.

1 komentarz:

  1. : ) To następnym razem jak upieczesz to przyjdę i zrobimy tę sałatkę!

    OdpowiedzUsuń