wtorek, 19 lipca 2011

Sałatka z miętą i chilli



Ta sałatka jest idealna na letnie wieczory. Dobrze łączy świeżość mięty i ostry smak chilli. Najlepiej zapakować ją i zjeść wieczorem w parku. Zamiast kuskusu można też dodać makaronu albo ryżu.
Prawie nigdy nie udaje mi się dobrze obliczyć, ile kaszy, ryżu czy ziemniaków zjemy na obiad, nawet jeżeli wcześniej ważę składniki. Zawsze coś zostaje.To danie dobrze sprawdzi się ze wszystkim, czego wcześniej ugotowaliśmy za dużo.

Sałatka z miętą i chilli


50-100g ugotowanego kuskusu
1/2 umytej i suszonej sałaty lodowej, porwanej na kawałki
1/2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
1 duża garść suszonej żurawiny
1 duża garść orzechów ziemnych

Sos
5-7 łyżek jogurtu naturalnego
2 czubate łyżeczki suszonej mięty
1-2 małe papryczki chilli, posiekane
sól do smaku

Kuskus, sałatę, fasolę i żurawinę wymieszać w salaterce. Dodać wymieszane 10 minut wcześniej składniki sosu. Na talerzach posypać orzeszkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz