wtorek, 4 października 2011

Faszerowany kabaczek




Klasycznie, na październikowy wieczór przy grach planszowych.

1 średni kabaczek, obrany, wypestkowany, przekrojony na pół
100 g kaszy, ugotowanej
100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
1 cebula pokrojona w półplastry
Natka pietruszki, posiekana
200 g startej mozzarelli
sól, pieprz, kilka (2-4) ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

Kabaczek od wewnętrznej strony nacieramy solą i czosnkiem, odkładamy na bok. Na oliwie przez kilka minut podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystko razem smażymy jeszcze przez dwie minuty, a następnie cały farsz przekładamy do wnętrza kabaczka, którego w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Po 10 minutach wysuwamy naczynie, posypujemy kabaczek mozzarellą i pieczemy dalej, aż ser się zarumieni.

Na talerzach możemy kabaczka polać sosem ze 100 ml śmietany, ząbka czosnku, soli i pieprzu.
Jeżeli wolimy wersję pomidorową, przed wstawieniem do piekarnika farsz można polać połową puszki krojonych pomidorów, wcześniej przyprawionych solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz