sobota, 16 kwietnia 2011

Eat seasonably


Chciałabym jeść zgodnie z porami roku i zużywac mniej food miles. Chociaż pewnych rzeczy nie mogę sobie odmówić, to zimą nie kupuję pomidorów, za to jem dużo rodzimych warzyw typowo rosołowych. Zainspirowana blogiem Agi zajrzałam tu i teraz wiem co jeść i kiedy, żeby było taniej, zdrowo i ekologicznie.

2 komentarze:

  1. Anula, jak czytać to kółko? ;) Poproszę o instrukcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kółko pokazuje, jakie warzywa w danym miesiącu rosną na angielskich polach, a więc nie przylatują z Izraela, Chin albo Ameryki Południowej. Niestety wykres nie odnosi się do polskich realiów, bo na przykład truskawka pojawia się również w sierpniu, kiedy u nas polskich truskawek juz praktycznie nie ma. Więc można to chyba traktowac tylko jako ciekawostkę. Jeżeli znajdę jakiś link do rozpiski polskich warzyw sezonowych, to wrzucę:)Ściskam!

    OdpowiedzUsuń