poniedziałek, 10 stycznia 2011

Tofu


Sałatka z tofu

200 g tofu
3 duże korzenie pietruszki, obrane, pokrojone w kostkę
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Vegeta (najlepiej Natur, bez glutaminianu sodu)
sos sojowy
pieprz (najlepiej ziarnisty rozbity w moździerzu)
curry
słodka papryka
2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
1 duża łyżka majonezu

Tofu pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, oprószyć curry, słodką papryką,  pieprzem, dodać czosnek, zalać sosem sojowym i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Pietruszki ugotować do miękkości (około 15 minut) w wodzie z dodatkiem Vegety .
W salaterce wymieszać pietruszkę, tofu, cebulę, szczypiorek i natkę, dodać pieprz, Vegetę i/lub sos sojowy i majonez.

W wersji bardziej egzotycznej można dodać więcej curry, ostrą paprykę i sparzone wrzątkiem rodzynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz