Zjadłam w ostatnim czasie tyle dobrych tart, że naszła mnie na ich pieczenie ogromna ochota. Zrobiłam dziś więc dwie. Ten przepis jest inspirowany tartą botwinkową z bloga White Plate.
Tarta z cukinią
Ciasto:
200 g mąki,
100 g masła,
2 żółtka,
3/4 łyżeczki soli
3 - 4 łyżki wody
Farsz:
1 duża cebula, pokrojona w plasterki,
5 ząbków czosnku, pokrojonych w plastry,
1 łyżka masła,
1 cukinia, pokrojona w półplastry,
1 marchewka pokrojona w plastry,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
tymianek lub bazylia,
słodka papryka
Polewa:
150 ml śmietany,
200 g sera feta,
1 jajko,
pieprz,
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 tarkowana mozzarella
Składniki ciasta wymieszać i zagnieść, pod koniec dodać wodę. Ciasto włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozłożyć w formie do tart. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i zapiec przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, dodać cukinię i marchewkę. Dodać przyprawy, smażyć około 10 minut. Wyłożyć na zapieczoną już tartę, wymieszać składniki polewy, wylać je na wierzch. Posypać tarkowaną mozzarellą. Piec około 20 minut, do momentu, gdy wierzch mocno się zarumieni.
mmm...chyba dziś zrobię podobną tartę...tylko może troszkę mniej czosnku...;) - Ryś
OdpowiedzUsuńale tylko troszkę:)smacznego!
OdpowiedzUsuń